GROENHOF OPTIEK

Welke presentatie vind je het fijnst om mee te werken en waarom?
De open presentaties werken het prettigst maar het is niet overal mogelijk deze toe te passen in de winkel. Alle zonnebrillen en lades zijn beveiligd. We delen alles in per merk op een apart type brilpresentatie.

Interview Groenhoef Optiek Amstelveen

Datum: 29/11/2018
Gesproken met: Leoniek Faas
Interview door: Francis Peters

Fotografie: Top Vision

Ontwerp: WSB Interieurbouw
Uitvoering: WSB Interieurbouw

Jullie hebben de winkel moeten verhuizen. Hoe hebben jullie dit project aangegrepen?
Het was een leerproces, maar ook een kans om stil te staan bij wat wij echt willen en om met de juiste mensen aan een winkel voor de toekomst te werken.

 Hoe is de routing in de winkel?
We hebben bewust voor 3 ingangen gekozen. De hoofdingang, de ingang via het winkelcentrum en een extra ingang via de popup store (zodra deze in gebruik is). Na binnenkomst loopt men eerst naar de balie zoals ook zo was in de vorige winkel. De balie is een belangrijke plek in de winkel en dus nooit onbemand. Vanuit die plek is het totale overzicht over de winkel. Daarnaast gaan klanten zelf ook alvast rondkijken, daar leent de winkel zich goed voor.

 Jullie hebben een open werkplaats. Wat is de reden dat jullie dit zo hebben ingedeeld?
De werkplaats is naast de balie dus je merkt het direct als er iemand binnenkomt. Ook zien de klanten precies wat er met hun bril gebeurd. Je houdt constant contact met de klant en dit geeft een gemoedelijke sfeer.

Hoe volg je de routing van de klanten?
Vanaf de balie en ook met een camera volgen we hoe de mensen de winkel binnenkomen, waar en hoe lang ze stilstaan en hoeveel mensen er binnenkomen.

Was het voor de medewerkers erg wennen?
We waren al twee jaar met het proces bezig en we hebben alle tekeningen uitgebreid bekeken met alle collega’s. Zo heeft iedereen zijn eigen bijdrage kunnen leveren.

Hoe zijn jullie tot het concept gekomen om de totale hoogte van het pand te gebruiken?
Een gedeelte was lager maar we hebben dit net als de rest zes meter hoog laten maken. De vide is erin gemaakt voor opslag en overzicht. Het plafond is met een hele grote visual bekleed. De korven met paspoppen zorgen voor een mooi detail die we aan de seizoenen kunnen aanpassen. De lampen uit de oude winkel zijn als enige objecten opnieuw gebruikt maar komen nu heel anders uit omdat dit pand nog hoger is.

Wat is de inspiratie geweest om tot het huidige kleurenpallet te komen en hoe ben je tot de keuze van de materialen gekomen?
We zijn met een moodboard begonnen en deden ideeën op in bijvoorbeeld hotels. De oude winkel was wat klinischer ondanks dat er ook al een huiskamergevoel was. Ik wilde de nieuwe winkel iets warmer hebben en daarom hebben we voor deze mix van warme kleuren en echte materialen gekozen.

Welke toevoegingen hebben jullie gedaan om nog meer klantbeleving te krijgen?
De winkel zelf is door de contrasten van kleuren en materialen al een hele beleving. We werken veel met verwisselbare visuals en meerdere schermen. Verder kleden we ieder seizoen de winkel opnieuw aan. Binnenkort worden de paspoppen vervangen voor grote kerstbomen aan het plafond en na de kerst komen de poppen weer terug in wintersportkleding.

Welke presentatie vind je het fijnst om mee te werken en waarom?
De open presentaties werken het prettigst maar het is niet overal mogelijk deze toe te passen in de winkel. Alle zonnebrillen en lades zijn beveiligd. We delen alles in per merk op een apart type brilpresentatie.

Hoeveel brillen presenteren jullie?
Ik denk 2200 inclusief de voorraad in de lades. Ik wil altijd rond de 2000 brillen in huis hebben om genoeg keuze te bieden en niets op bestelling te hoeven doen.

Jullie hebben een compleet keukenblok middenin de winkel. Hoe wordt deze gebruikt?
Het wordt veelvuldig gebruikt; een keer of 3 per week wordt er wel wat gebakken. Tosti’s, brownie’s, appeltaart en heel belangrijk: met goede koffie. Er staat ook een koelkast dus we kunnen alles bieden. Dit is voor mij wel de fijnste plek omdat het heel centraal staat en het is huiselijk. 

Ik merk ook dat mensen hier graag lang blijven met een kopje koffie aan het keukenblok of aan een van de koffietafeltjes.

Wat is jullie doelgroep en hoe vinden jullie klanten deze winkel?
Vooral heel veel mond-tot-mondreclame. We bieden heel veel op het gebied van oogzorg en daardoor komen veel mensen uit de regio op ons af. We hebben veel contacten met oogartsen die mensen naar ons doorverwijzen. Verder staan we iedere maand op de eerste pagina in een goed gelezen magazine wat door heel Amstelveen en omstreken verspreid wordt.

Er werken veel mensen. Hoe weet de klant bij wie ze moeten zijn?
Mensen komen naar de balie zoals ze gewend zijn in de vorige winkel. Ik zie wel meer klanten uit de jongere doelgroep dan voorheen maar die vinden ook hun weg. Iedereen die hier werkt heeft zijn eigen identiteit en kleding, maar wel met het Groenhof logo erop waardoor iedereen die hier werkt zichtbaar is. We zijn al heel lang een fijn team wat heel erg bijdraagt aan de ongedwongen sfeer en dat merkt de klant ook.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We hebben een gedeelte gereserveerd waar een popup store neergezet kan worden voor verschillende producten, bijvoorbeeld luxe tassen. In december starten we met het merk Studs & Stones (uit Breda). Dat wil ik communiceren in het magazine met een button op onze vaste advertentie. Zo trek ik ook weer andere merken of ontwerpers aan voor die plek.